Żurek w butelce zamówisz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zurki-i-barszcze-biale/12.
W ostatnich latach z rzadka już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw kiedyś oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.
Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki żytniej lub pszennej – który na barszcz biały, a który na żurek?
Kiedy spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to natychmiast przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób wręcz nie rozróżnia, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały przygotowuje się na zakwasie z mąki pszennej, z kolei żurek – na zakwasie na mące żytniej. To jednakże nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, niemniej wypada zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej niezmiennej receptury na barszcz biały i drugiej na żurek. Sztuka kulinarna jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem subiektywnych preferencji oraz kunsztu kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zwykle wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Barszcz zabiela się także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu mącznego można zastosować sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej skomplikowany, gdyż w ramach tej grupy zup wymienia się trzy warianty:
– gęsty, kwaśny żur przygotowywany z reguły ze sporą ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go na ogół z jajkiem i pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli gotuje się na zakwasie chlebowym albo żytnim.
Baza na żurek i barszcz biały? Kupić, a może zrobić na własną rękę?
Zrobienie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy nie jest skomplikowane, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. W poradnikach kulinarnych znajduje się mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednak samodzielnie wykonany zakwas powinno się przewidzieć przyrządzanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli ochota np. na barszcz biały przyjdzie do was niespodzianie, warto wykorzystać gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których ugotujemy smaczny barszcz biały i żurek staropolski bądź śląski.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]