Barszcz czerwony z koncentratu w butelce znajdziesz na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do niektórych dań.
Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz także smaczna przekąska
Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w sobie nie jest dość sycącą potrawą. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a przy tym trochę słodki aromat powoduje, iż perfekcyjnie łączy się on z innymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest mnóstwo – jedni zalewają nim pierogi z mięsem, grzybami albo kapustą, pozostali preferują w nim jajo, kartofle i kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczne danie obiadowe, lecz również smaczna przekąska lub ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do bułeczki drożdżowej z mięsnym nadzieniem lub chrupiącego pasztecika z grzybami.
Warto zaznaczyć, iż barszcz czerwony, jeśli nie jest zabielony śmietaną, jest zupą o niskiej kaloryczności. Posiłek ten postrzegany jest za zdrowy, gdyż zawiera kwas foliowy, mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także dużo żelaza, i z tego powodu rekomenduje się go osobom chorującym na anemię. Z kolei z uwagi na fakt, że podstawą tej potrawy są buraki zawierające sporo cukru, a zarazem przeważnie je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.
Barszcz czerwony na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej aromatyczny smak
Nie istnieje uniwersalny przepis na barszcz z buraków – każdy kucharz stosuje preferowane przez siebie dodatki i w inny sposób doprawia tę potrawę. Niektórzy dosypują do niego troszkę cukru, żeby uwydatnić naturalną słodycz buraka, pozostali lubią pikantny barszcz, odpowiednio pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeżeli gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej istotnych minerałów i witamin. Zakwas z buraków kiszonych można rzecz jasna przygotowywać samemu, lecz proces fermentacji trwa około tygodnia. Jeżeli jednak znienacka najdzie cię ochota na to danie, absolutnie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie lub przez internet.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]