Sprawdź, gdzie zamówić ogórki kwaszone.
Na kanapce, w zupie, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe.
Ogórki kwaszone – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków lub beczułek z drewna, w których ogórki zalewa się solanką i pozostawia się pojemnik na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodziedo momentu, aż fermentacja mlekowa zakwasi warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych kiszonek mogą spożyć ogórki już po paru dobach – ogórki tego rodzaju to ogórki „małosolne”. W najprostszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz ząbki czosnku, jednakże walory smakowe ogórków kiszonych można wzbogacić też innymi dodatkami, między innymi kawałkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki czy czarnym pieprzem. Oczywiście nie wszyscy mają czas ani sporo miejsca w kuchni, by na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy dysponuje też piwnicą albo spiżarnią, w której może przechowywać przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednakże, że jest się zmuszonym odmówić sobie jedzenia ogórków kiszonych – zawsze możemy kupić je w markecie na wagę lub w niewielkich opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy też w woreczkach foliowych, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie witaminy i minerały zawierają kiszone ogórki?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to błędem, gdyż wraz z kiszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które obniżają pH jelit oraz pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspierając tym samym proces trawienia. Jednak na tym nie koniec! Ogórki kwaszone nie są kaloryczne (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę D, E i C, witaminy z grupy B, jak również wiele minerałów niezbędnych do właściwego działania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, cynk i fosfor. A co z sokiem z kiszonych ogórków? Jeżeli lubimy kwaskowate smaki, nie należy wyrzucać go po spożyciu kiszonek. Lepiej go wypić lub użyć do zupy ogórkowej, gdyż w trakcie kiszenia witaminy przechodzą po trosze do zalewy. Trzeba jednak zaakcentować, na kiszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się bowiem pokaźna ilość soli.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]