Więcej o kiszonej kapuście.
Charakterystyczny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Czy należy spożywać kapustę kiszoną?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko posiekane główki białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez parę miesięcy w efekcie poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej umożliwiało dostarczenie organizmowi koniecznych minerałów i witamin, których zdobycie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A wypada zaakcentować, iż w kapuście kiszonej jest sporo substancji, które są niezbędne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz posiadającej między innymi właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B2, B5, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. fosforu, probiotyków i wapnia. Równocześnie to żywność o małej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jej konsumpcję osobom trzymającym dietę.
Kapuśniak, kwaśnica, bigos – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej
Kapusta kiszona na naszych stołach pojawia się jako główny składnik dań, jak i jako dodatek do nich. Nieprzetworzoną na ogół spożywa się ją w postaci surówki z tartą marchwią oraz posiekaną cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy ziemniaków, a czasem na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To także artykuł, który rewelacyjnie komponuje się z grzybami i czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w farszu do krokietów, łazanek czy pierogów. Rzecz jasna, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy popularnych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.
Zasadniczo każda babcia ma własny przepis na kiszoną kapustę, jednakże współcześnie raczej rzadko kisi się ją w domu, bo nie ma już konieczności magazynowania żywności na zimę. Kwaszoną kapustę w wielkich i małych pojemniczkach bez problemu dostać można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]