Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Zobacz więcej szczegółów o przetworach ekologicznych na artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który trwa od zeszłego stulecia, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać licznymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnio coraz chętniej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności eko.

Czym cechuje się żywność ekologiczna?

Żeby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność eko oraz przetwory z niej wykonane muszą zdobyć konkretne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytucje. Głównym jednak atrybutem spożywczych artykułów ekologicznych jest to, iż wykorzystane do ich przyrządzenia owoce i warzywa kultywowano według głównych norm rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie stosowali syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na zdrowie ludzi, ale które też szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody powierzchniowe czy powodują zakwaszenie gleby, a opryski upraw syntetycznymi pestycydami często powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że rośliny posiadają wielokrotnie niższą zawartość metali ciężkich, azotynów i azotanów, a to znaczy, że mniej tych substancji przedostanie się do ciała ich konsumentów.

Co musi być umieszczone na opakowaniu zdrowej żywności

Żywność ekologiczna podlega stałemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym też w czasie składowania oraz przewozu. Co istotne, jeśli przetwór spełnia wymogi, jego wytwórca oprócz typowych informacji między innymi o kaloryczności, masie netto, miejscu pochodzenia ingredientów, warunkach przechowywania czy dacie przydatności do spożycia, musi także bezwzględnie podać numer ID jednostki certyfikującej dany produkt i zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest kształt liścia ułożony z białych gwiazdek. Poszukując żywności ekologicznej należy więc czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o przyznanych certyfikatach.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]