Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Co prawda przywykliśmy do szablonowych połączeń aromatów, nie znaczy to, że parowanie ze sobą produktów, które pozornie zupełnie do siebie nie pasują, nie może przynieść ciekawych i, co najistotniejsze, pysznych efektów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Znaczny wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otwarcie się na inne tradycje kulinarne oraz możliwość kupna nieznanych dotychczas w naszym kraju artykułów spożywczych. Dzięki temu chociażby połączenie egzotycznych sosów owocowych z mięsem raczej już nie dziwi. Ci, którzy zasmakowali…

Więcej

Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Barszcz czerwony – danie obiadowe na co dzień

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa wyłącznie świąteczna, którą podajemy najczęściej w trakcie Wigilii lub ważnych rodzinnych spotkań. W domostwach, w których obyczaj jedzenia dwudaniowych obiadów wciąż się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale także jako dodatek do niektórych dań. Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, lecz także smaczna przekąska Wydawałoby się, że barszcz czerwony to prosta do przyrządzenia zupa z buraków, która sama w…

Więcej

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego działania. Sok z kapusty…

Więcej

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Zdrowy i smaczny składnik wielu potraw – kapusta kiszona

Charakterystyczny smak białej kapusty kiszonej jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składnikiem licznych potraw i statystyczny Polak dość często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność. Czy należy spożywać kapustę kiszoną? Kapusta kwaszona, lub kiszona, bo tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które wynaleziono za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na wielomiesięczne przechowywanie pożywienia. Cienko posiekane główki białej kapusty stają się…

Więcej

Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę

Warsztaty kulinarne dla dzieci uczą poprzez świetną zabawę

Dzieci kochają uczestniczyć w kuchni – dekorować ciastka bądź podawać i wybierać składniki. Chcesz podsycić fascynację Twojej pociechy? Zapisz je na kursy gotowania dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się, jak wyglądają takie lekcje. Kurs gotowania dla dzieci – czy warto wysłać na niego dziecko? Warsztaty kulinarne dla dzieci są skierowane do pociech w wieku od sześciu do dziesięciu lat. W czasie warsztatów dzieci uczą się samodzielności oraz kształtują swoją kreatywność i co najważniejsze –…

Więcej

Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Żywność eko – nie każdy produkt może zasłużyć na to miano

Od dynamicznego rozkwitu branży żywieniowej, który trwa od zeszłego stulecia, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto często wypełniać licznymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Ale razem z coraz szerszym zainteresowaniem konsumentów odnośnie tego, co konsumują i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnio coraz chętniej poszukują oni artykułów wyprodukowanych z żywności eko. Czym cechuje się żywność ekologiczna? Żeby dany produkt sprzedawany w Polsce mógł mienić się „ekologicznym”, musi spełnić wiele przesłanek. Żywność…

Więcej

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Z kwaszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże raz za razem wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często widoczna jest na półkach sklepowych w działach z przetworami. Sok z kiszonej kapusty – czy warto go regularnie pić W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały…

Więcej

Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Czy kiszone warzywa to tylko słowiański przysmak?

Warzywa kiszone są tak mocno związane z tradycyjną kuchnią polską, że uważamy, iż jest to głównie słowiański smakołyk, rzadko przyrządzany w pozostałych częściach świata. Jednak domowe kiszonki lubiane są nie tylko na terenie Europy, ale także w Azji oraz w obu Amerykach. Kwaszonki znane są ludzkości od tysiącleci Historycy potwierdzają, iż metoda konserwowania pożywienia przez ich zanurzenie w soli, w solance bądź w roztworze octu, wykorzystywana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiące lat. Ta…

Więcej

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Nie lubisz kiszonych ogórków? Sprawdź co tracisz!

Na kanapce, w zupie, w sałatce lub w formie surówki do dania głównego – ogórki kiszone w środkowoeuropejskiej kuchni jemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bo kiszonki są jednocześnie smaczne, jak i zdrowe. Ogórki kwaszone – ukiś je samodzielnie albo kup gotowe Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle łatwe. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków lub beczułek z drewna, w których ogórki zalewa…

Więcej

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

Barszcz biały i żurek – zupy kojarzone z polską kuchnią

W ostatnich latach z rzadka już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw kiedyś oferowanych najczęściej jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nadal stanowią one stałą pozycje na karcie dań restauracji oraz lokalów z polską kuchnią, jak…

Więcej
1 2