Odważ się na więcej w kuchni – food pairing

Na warsztatqulinarny.pl/szkolenia/zajecia-food-pairing/ odnajdziesz więcej szczegółów o food pairing.

Co prawda przywykliśmy do szablonowych połączeń aromatów, nie znaczy to, że parowanie ze sobą produktów, które pozornie zupełnie do siebie nie pasują, nie może przynieść ciekawych i, co najistotniejsze, pysznych efektów. Uświadamiamy sobie to coraz częściej. Znaczny wpływ na nasz smak miało bezsprzecznie otwarcie się na inne tradycje kulinarne oraz możliwość kupna nieznanych dotychczas w naszym kraju artykułów spożywczych. Dzięki temu chociażby połączenie egzotycznych sosów owocowych z mięsem raczej już nie dziwi. Ci, którzy zasmakowali w wyjątkowych fuzjach aromatów nierzadko zaczynają swoje doświadczenia i samodzielnie szukają coraz to bardziej nietuzinkowych zestawień. Aby te jednakże dały pozytywne efekty, trzeba najpierw zaopatrzyć się w stosowną wiedzę.

Food pairing – umiejętność mieszania ze sobą smaków

Chcąc, aby nasze kulinarne eksploracje faktycznie okazały się źródłem ekscytacji oraz umożliwiały odkrycie nowych smakowych wrażeń, trzeba postępować zgodnie z normami obowiązującymi w współczesnej sztuce kulinarnej. Te, naturalnie, są jedynie instrukcjami, o których nie należy zapominać, by smaki łączyły się w zgodną, chociaż nieprzeciętną całość. Dobrze zrobimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tą nazwą określa się sztukę zestawiania ze sobą smaków, które ogólnie uważane są za zupełnie do siebie niepasujące. Wszystkie zasady food pairingu są jednak wnikliwie przeanalizowane, a u ich podstaw leży głęboka wiedza z dziedziny biochemii, dotyczącą zwłaszcza obecności poszczególnych substancji w stosowanych produktach. Food pairing nie traktuje tylko o posiłkach, lecz również o napojach (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing polega na wyczuciu i dużej wyobraźni

Food pairing wymaga wyczucia i sporej fantazji, aczkolwiek to nie one okazują się kluczowe. Dużo bardziej liczy się znajomość zawartości różnorodnych substancji w komponentach potraw, a także tego, jak reagują one z innymi składnikami. Z tej przyczyny trafnym pomysłem będzie wzięcie udziału w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez zawodowego szefa kuchni – zwłaszcza, że przekazanie elementarnej wiedzy trwa na ogół kilkanaście godzin.

Dane adresowe:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]