Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Sprawdź, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty.

Z kwaszonych warzyw korzysta się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od wieków. Od kilku lat jednakże raz za razem wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To wręcz tzw. super żywność, która aktualnie często widoczna jest na półkach sklepowych w działach z przetworami.

Sok z kiszonej kapusty – czy warto go regularnie pić

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił prawdopodobnie większość z nas. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, tłumacząc, że sok jest kwaskowaty, jednak nadzwyczaj zdrowy. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to kapitalne źródło witamin! Ma on w składzie znaczne ilości witamin z grupy B, A, C oraz E, jak również liczne minerały, jak np. fosfor, cynk i żelazo. Wielu ludzi miewa problem z przyzwyczajeniem się do kwaśnego posmaku tego soku, jednakże rekomenduje się pić go cyklicznie, bo eliminuje toksyny z organizmu, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo oraz ma dobry wpływ na pracę żołądka, dzięki czemu może być pomocny w procesie odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty podaje się również osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet ze zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się pić maksymalnie 250 mililitrów soku na dzień.

Sok z kwaszonych buraków – poprawia koncentrację i korzystnie wpływa na przemianę materii

Sok z kwaszonych buraków jest innym lubianym sokiem, którego używamy od zawsze w kuchni, a który spożywamy również jako zdrową przekąskę. Zawiera on wiele witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: obniża poziom cholesterolu we krwi, podnosi koncentrację, a przy tym zapobiega zaparciom. Choć buraki wyróżniają się dużą zawartością cukrów, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się jednakże jego spożycia paniom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować soki z kwaszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w swoim markecie albo zamówić online w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednakże, iż tego typu soki powinno się przechowywać w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]