Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Dowiedz się, gdzie zamówić sól kłodawską.

Sól to substancja konieczna do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Jakie cechy posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu powinno się stosować je w kuchni?

Sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najlepszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak jedzenia. Pomimo, że nadużywanie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów w ciągu 24 godzin) są niezbędne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, między innymi magnez, wapń czy potas, a przy tym nie posiada niebezpiecznych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i cynku

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, żelaza czy wapnia, czyli pierwiastków potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , skutkiem tego nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]