Sprawdź, gdzie kupić sok z kapusty kiszonej, wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają także nowe, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Kiedy mówimy o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć także napojów takich jak maślanka, kombucza albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są godne uwagi – pomagają prosto i szybko wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Kluczowym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kiszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już 150 ml tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić z uwagi na zawartość witaminy K i E, witamin z grupy B, a także wysokie stężenie soli mineralnych.
Z jakiego powodu trzeba spożywać sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego pożytecznie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają walczyć z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane adresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]